Geïnspireerd VerduurSamen

Als verduurzamen en inspiratie hand in hand gaan leidt dat tot iets moois. Het begint met leren leven uit verwondering, dan je verbinden met anderen die werken aan verduurzamen en je informeren om daarna stap voor stap je eigen groene en geïnspireerde leefstijl te ontwikkelen. Ik ga graag met jou of jullie dit mooie avontuur aan.

“Er is niets leukers dan met elkaar ontdekken dat een groene leefstijl plezier geeft.”

Cursus en Boek:

VerduurSamen met Franciscus, naar een groene en geïnspireerde leefstijl

Hoe leef ik groen en gelovig? Franciscus inspireert

Dat duurzaam leven belangrijk is, weet ieder van ons. Maar hoe doe je dat? In de cursus laten we ons inspireren door Franciscus van Assisi. Wandelend met zijn broeders ontwikkelde hij een fijne leefstijl: kwetsbaar, betrokken, eenvoudig, vredelievend en vooral vrolijk leven. Franciscus is aanstekelijk in zijn vreugde over het leven op deze mooie aarde dat je elke dag ontvangt. Dat maakt verduurzamen heel anders.

In elk hoofdstuk maak je kennis met een thema van Franciscus door meditatie of gesprek, een wandeling of creatieve opdracht. Vanuit het thema wordt de lijn doorgetrokken naar duurzaam leven. Vredevol leven betekent bijvoorbeeld niet alleen in vrede leven met je medemensen, maar ook met de hele planeet. Je staat stil bij het verhaal van Franciscus en de wolf en hoe je soms uit angst tekort te komen te veel inpikt. Vredevol verduurzamen betekent ook elkaar niet de maat nemen, maar ieder een eigen weg in verduurzamen gunnen.

Bij elk thema is er een duurzame oefening. Je start bij wat je motiveert om te verduurzamen, daarna gaat het over welke keuzen meer en minder verschil maken en hoe je verduurzamen en een eerlijke verdeling verbindt. Je maakt kennis met de Duurzame Ontwikkelings Doelen of SDG’s van de Verenigde Naties. En je krijgt vuistregels als het gaat om hoe je concreet je energie, eten, wonen, kleding en spullen kunt verduurzamen.

Zo kun je stap voor stap richting de duurzame leefstijl gaan die past bij je leefsituatie en bij wie je bent. Een leefstijl die je helpt te leven vanuit je inspiratie of geloof. Een leefstijl die je verbindt met velen die werken aan een duurzame planeet. Leuk als je met anderen met het materiaal aan de slag gaat, want het is onze ervaring dat samen verduurzamen ontzettend leuk is!

“Er is niets leukers dan met elkaar ontdekken dat een groene leefstijl plezier geeft.

‘Dit boek is een belangrijke aanvulling op bestaande publicaties op het gebied van groene theologie door de combinatie van een oecumenisch-protestantse benadering, een praktische insteek en een doorleefde spiritualiteit.’

Trees van Montfoort, auteur van Groene theologie

Wil je meedoen?

Doe mee met een cursus, informeer of er een cursus bij je in de buurt gegeven wordt.

Maak kennis met de cursus via een lezing, workshop of thema-dienst en meld je aan via de contactpagina.

Volg een retraite of ga mee op reis naar Assisi. 

Boek me als spreker voor een workshop, lezing of thema-dienst, stuur een mail naar info@corinnegroenendijk.nl

 

Project – voor cursusleiders

Voor groepsleiders bied ik het project ‘VerduurSamen met Franciscus’ aan. Op de startdag maken we kennis met de samenhangende geïnspireerde en duurzame leefstijl en gaan we zelf met een thema aan de slag. Ook merken we hoe goed het is om samen te verduurzamen. Op een webpagina verzamelen we ervaringen en ideeën van geïnspireerd verduurzamen.

Wil je direct aan de slag?

 • Op 17 februari 2023 is de oriëntatiedag.
 • In april/mei 2023 start de tweede groep cursusleiders met een intro- en evaluatiedag en tussendoor verzamelen van duurzame ideeën. Fijn om elkaar te inspireren tot een geïnspireerd duurzaam leven.
 • Meld je aan/ stuur me een mailtje op info@corinnegroenendijk.nl.

  Projectstart

  Lees hier het verslag van de start van het project.

   Workshop, lezing, themadienst

   Ik ben beschikbaar voor een workshop, lezing, of themadienst.

   Na een kennismaking met de thema’s van Franciscus en hoe die inspireren tot verduurzamen gaan we bezinnend/meditatief én praktisch met elkaar aan het werk met één van de thema’s. Ik overleg graag welke opzet passend is voor jouw/jullie situatie.

   Reacties van deelnemers:

   ‘Wat een verademing! In onze ecologische wijk zijn we goed bezig maar er moet zoveel. Hier ontmoet ik vreugdevol verduurzamen. ‘

   ‘Ik ontdekte dat verduurzamen veel breder is dan wat je als consument doet, bijvoorbeeld in de SDG’s. Dat geeft lucht én richting.’

   Warm. Betrokken, verbondenheid. Fijn!’

   ‘De oefening over je eigen impact maakte het concreet en wat leuk om in een tweetal uit te wisselen hoe je verduurzaamt.

    

   Boekingen

   Boek me als spreker/ workshopleider, neem contact met me op via  Info@corinnegroenendijk.nl. Of vul onderstaand formulier in. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

   Retraite VerduurSamen met Franciscus

   Een meerdaagse om je net als Franciscus te laten verwonderen over alles wat leeft. Door groene en meditatieve workshops en wandelingen ontmoet je zijn leefstijl, die bestaat uit kwetsbaar, betrokken, eenvoudig en vredelievend leven. Daarbij ontwikkel je met oefeningen je eigen groene en geïnspireerde leefstijl.

   We werken met het boek VerduurSamen met Franciscus, naar een groene en geïnspireerde leefstijl, Berne Media 2022.

   Interesse? Kijk in de agenda naar de eerstvolgende retraite.