Agenda

Aankomende bijeenkomsten

Onderstaande workshops, retraites, lezingen en overige activiteiten zijn voor iedereen  toegankelijk, tenzij anders vermeld.

21-30 september Retraitereis Assisi (Italië) - Volgeboekt

In het spoor van  Franciscus en Clara wandelen we naar plekken die in hun leven een bijzondere betekenis kregen, zoals een bron, de berg waar Franciscus in een kluis woonde en het stadje Assisi, dat al eeuwenlang een belangrijke plek van inspiratie is. De vreugde over je eigen leven in verbondenheid met de natuur is de basis. Elke dag staan we stil bij een thema uit hun spiritualiteit en ontdekken we hoe we die concreet kunnen maken in ons eigen verduurzamen. We maken gebruik van het cursusboek VerduurSamen met Franciscus.

We verblijven op een ecologische olijvenboerderij, met rondom de stille heuvels even buiten Assisi. Daar kunnen we met elkaar genieten van samen koken, eten en ontspanning. We zijn meer pelgrim dan toerist. De ochtenden kenmerken zich door wandelen naar relevante plekken aan de hand van een dag-thema. We wandelen zoveel mogelijk in stilte. Na de lunch en vrije tijd komen we samen voor dialoog en meditatief samen-zijn en praktisch verkennen van duurzaam leven.

Periode: van donderdag 21 t/m zaterdag 30 september 2023
Kosten: € 1050 incl. reis per trein, verblijf en maaltijden; excl. extra’s als bijv. koffie in Assisi
Groepsgrootte: 10-12 deelnemers
Aanmelding: contactpagina- Deze reis is volgeboekt.

 

Begin oktober Podcast Heilige grond, 2x Franciscus

Begin oktober verschijnt de podcast waar ik aan mee mocht werken.

Lusiter ook de podcast over klimaat, zeer interessant!

10 oktober Workshop MEC Maarssen

Duurzaam leven is belangrijk. Maar hoe doe je dat? Hoe wordt het meer dan iets op je to-do -lijstje? In de workshop neem ik je mee op een reis naar binnen, om je inspiratiebronnen te ontdekken en vandaar een groene leefstijl op te bouwen die past bij wie je bent en wat jouw leven zin geeft.

Ik schreef het cursusboek Verduursamen met Franciscus, gebaseerd op de eenvoudige en vrolijke leefstijl van Franciscus van Assisi. Hij inspireert me bijvoorbeeld om elke dag blij te zijn dat hij leeft op deze mooie aarde. Dat maak verduurzamen heel anders. We maken kennis met zijn eenvoudige en vrolijke leefstijl en ontdekken hoe die ons kan helpen om zelf groen en vrolijk te leven.

Deze avond zoomen we in op Samen leven. Franciscus voelde zich verbonden met zijn vrienden, met ieder mens en dier die hij onderweg tegenkomt en met alles wat leeft. We zullen zien dat Samen optrekken in verduurzamen noodzakelijk is, bijvoorbeeld via de Sustainable Development Goals van de VN.  Samen optrekken maakt verduurzamen ook veel leuker.

Na een presentatie, waarin ervaringen uit de SAMEN-tuin aan bod komen, gaan we in gesprek over het thema Samen Verduurzamen. Wie ervaar je zelf als metgezel als het gaat om vrolijk en groen leven? Daarbij kijk je hoe je in de groepen waar je bij hoort, op je werk en in hoe je omgaat met je (spaar) geld kunt bijdragen aan verduurzamen. Je wisselt dit met iemand uit en kunt met zijn tweeën een  bloemen- vruchtenmandala maken. Je zult ontdekken hoe bijzonder het is om hier samen over na te denken. Samen verduurzamen is veel leuker!

Corinne Groenendijk (1964) is trainer in verduurzamen en geestelijk verzorger. Zij geeft workshops en retraites over geïnspireerd verduurzamen. Ze is coördinator van de SAMENtuin van het Natuur- en GezondheidsCentrum in Maarssen. Ze is auteur van het boek ‘VerduurSamen met Franciscus; naar een groene en geïnspireerde leefstijl’ (Berne media 2022). www.corinnegroenendijk.nl

Het boek is deze avond verkrijgbaar en ook te bestellen via de boekhandel.

Plaats:

Mec Maarssen, adres

Tijd 19.30-21.30 u

Opgave:

Kosten:

11 oktober Lezing/workshop NoorderLichtgemeente Zeist
20 oktober Lezing/ Workshop CWN conventie Delden

Workshop: Hoe leef ik groen en gelovig? Op vrijdagmiddag

Vroeg 14.00-15.30 vrijdag- thema Samen Verduurzamen

Laat    15.45-17.15.  vrijdag- thema Vredevol verduurzamen

 

28 oktober Eenjarig bestaan NGC- Maarssen met opening labyrint
31 oktober Lezing/workshop leerhuis Ermelo
2 november lezing/workshop Ruinerwold
4 november themadienst PG Scharnegoutum

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

November- Thuisretraite- Psalmen- als metgezel in je dagelijks leven

In het midden van de bijbel vind je een intiem boek, de psalmen. In 150 korte teksten vind je de zielsroerselen van mensen uit Israël. De eeuwen door hebben mensen zich juist in die psalmen herkend en ermee opgetrokken.

Als je ’s morgens een psalm leest, bemediteert of zingt word je uit je ‘ikkigheid’ getrokken en stap je in de gemeenschap van gelovigen die voor jou uit leefden. Je leeft mee in hun emoties, of ze nu juichend of somber, verward of rustig zijn. Je dag begint er anders mee. En uiteindelijk kom je op de grondtoon van de psalmen terecht: je wordt uitgenodigd om met gelovigen van alle tijden en plaatsen in het theater van de schepping te gaan zitten en te zien hoe mooi het leven en jouw leven is. De dag is al begonnen en jij mag meedoen in die dag. Dat betekent niet dat je geen geworstel, verwarring, somberheid of gejuich meer zult kennen, maar door alles heen klinkt deze vrolijke melodie.

In de retraite zullen we elke week een andere psalm lezen. Tussen door krijg je een of twee podcasts om zelf je dag mee te starten

Tijd: november, met wekelijkse online-ontmoeting op woensdag 8, 15, 22 en 29 november, 19.45- 21.15 u.

Begeleiding: Corinne Groenendijk en Jacqueline Snijders

Aanmelden: www.kloosterindecloud.nl

 

16 November Workshop Duurzaam Koken, NGC Maarssen

Duurzame keuzes maken in de keuken, hoe doe je dat? En is het ook lekker en gezond?

We laten ons inspireren door het boek “VerduurSamen met Franciscus” om met eenvoud en vreugde te koken en gaan samen aan de slag in de keuken.

Samen met auteur Corinne Groenendijk en duurzaamheidsexpert Joost Vosmer maken we wat lekkers met heerlijke left-overs van lokale ondernemers, tijdens deze duurzame kookworkshop. Tijdens het koken wisselen we tips en inspiratie uit: Hoe zorgen we dat we minder weggooien en zetten we toch een lekkere maaltijd op tafel? Aanschuiven kan, maar zelf meehelpen is veel leuker. Meld je aan voor deze inspirerende avond met een voedzame maaltijd en een verdiepend gesprek.

Tijd: 17.00-19.30 uur

Kosten: € 17,50 (inclusief ingrediënten)

Interesse? Mail: corinne@ngcmaarssen.nl

17-19 november Retraiteweekend Groen en Vrolijk leven Klooster Huissen

We verwonderen ons over alles wat leeft en laten ons inspireren door Franciscus. We gaan wandelen, mediteren, creatief werken, zoeken naar ‘verduurzamen in balans’ en delen onze ‘best practices’. Zo ontwikkel je je eigen groene en geïnspireerde leefstijl. 

26- 28 januari Retraite Etty Hillesum, klooster Huissen
feb/mrt Thuisretraite Soulfulness

Vijf avonden bezininng met het boek Soulfulness van Brian Draper.

Voor Kloosterindecloud

11 februari lezing/workshop Bilthoven
12 februari Oriëntatiedag cursusleiders

Voor collega’s en andere groepsleiders bied ik het project ‘VerduurSamen met Franciscus’ aan. Op 12 februari 2024 is de oriëntatiedag voor nieuwe cursusleiders. De ervaringen met het boek zijn zeer positief en één van de cursisten komt over de ervaringen vertellen. Het is erg leuk om meer achtergrondinformatie te krijgen bij het cursusboek, tips over de opzet en focus van de cursus en elkaar te ontmoeten en onderling te inspireren. Van harte welkom als je met de cursus aan het werk wilt gaan of geïnspireerd wilt worden. Intussen is een vervolgcursus al in ontwikkeling. Met elkaar bouwen we aan een netwerk van mensen die elkaar inspireren tot een groen en vreugdevol leven.

‘Er is niets leukers dan met elkaar ontdekken dat een groene leefstijl plezier geeft.’

Kom je meedoen?

Aanmelden en info: info@corinnegroenendijk.nl

8-10 maart Retraite VerduurSamen met Franciscus- de Huijberg+ vervolgdag

Een driedaagse om je net als Franciscus te laten verwonderen over alles wat leeft. Door groene en meditatieve workshops ontmoet je zijn leefstijl, die bestaat uit kwetsbaar, betrokken, eenvoudig en vredelievend leven. Daarbij ontwikkel je met oefeningen je eigen groene en geïnspireerde leefstijl (verder).

Op de vervolgdag wisselen we uit hoe het intussen gaat met ons groene en geïnspireerde leven en krijgen we nieuwe tips en inspiratie.

We werken met het cursusboek van Corinne Groenendijk VerduurSamen met Franciscus, naar een groene en geïnspireerde leefstijl, Berne Media 2022.

17- 20 mei Retraite Groen en Vrolijk Leven, klooster Huissen

Eerdere bijeenkomsten

10 september lezing/workshop  PG Den Dolder

28 augustus, Zomeracademie SBI- Formaat, lezing/workshop

25 augustus, Inspiratiewandeling Francicus landgoed Doornburg Maarssen, gemeenteuitje Geref. Kerk Nieuwkoop

22 augustus Zin in de Zomer, museum Veldzicht, PG Leiderdorp, lezing/workshop

2-9 juli Retraitereis Ameugny/Taizé

16 juni Terugkomdag retraite VerduurSamen, de Huijberg

5 juni Startdag project cursusleiders- 2023- 24

24 mei 2023: Terugkomdag cursusleiders project, Nijklaester Jorwert

18- 21 mei Retraite Groen en Vrolijk leven, klooster Huissen

10 mei workshop/lezing, Paaskerk Amstelveen

9 mei Lezing/workshop Frans & Hilde Hof Amersfoort

19 april Lezing/Workshop Groene Kerken Aalten

Veel inspiratie om daarna verder te werken aan verduurzamen

18 april Workshop Lichter Leven- Predikantendag Nijkerk

Door meditatie ruimte maken voor de Eeuwige

11 april Samen Groen doen- start vrijwilligerspool Gemeenschapstuin NGC Maarssen

Ontvouwen van plannen duurzame tuin, inspirerende oefening buiten en kennismaking

17- 19 maart Retraite VerduurSamen met Franciscus, de Huijberg + 16 juni

14 maart Lezing/workshop Dominicanenklooster Zwolle

17 februari Oriëntatiedag voor cursusleiders Maarssen

Bouwen aan je droom- mooi om daar positief mee aan het werk te gaan

13 februari Workshop Start Gemeenschapstuin NGC Maarssen

Gemeenschapstuin

9 februari Lezing/workshop Zinspiratie Leudal

1 februari: Lezing/workshop, Klooster Wittem

lezing/workshop Klooster Wittem

21 januari Workshop Duurzaam koken met Inspiratie Maarssen

Een mooie middag in het Natuur- en Gezondheidscentrum Maarssen, onderdeel van Blijf in je Flow.

18 januari: Samen duurzaam koken Pauluskerk Breukelen, vervolgavond

2e en laatste avond over thema VerduurSamen in de Pauluskerk Breukelen. Vervolg op 19 oktober 2022. Deze avond: Samen duurzaam koken.

13 januari: Reflectie op lezing over Franciscus van Assisi Den Bosch

Reflectie op lezing over Franciscus van Assisi door Marjolein Tiemens, voorzitter van de werkgroep Theologie, kerk en duurzaamheid van de Raad van Kerken, bij afscheid van Tini Brugge in het stadsklooster van San Damiano in Den Bosch.

13 januari: Atelier/workshop VerduurSamen Windesheim Zwolle

Atelier voor studenten HBO theologie, Windesheim Zwolle

2022

5 november

Nije Kleasterzaterdag VerduurSamen met Franciscus

4 november

Workshop voor geestelijk begeleiders op de landelijke dag van Gaandeweg en het Netwerk GB

19 oktober en 18 januari

Thema-avond verduurSamen en thema-avond samen duurzaam koken in Pauluskerk Breukelen

15 oktober

Thema-avond voor kerkenraadsweekend van de Protestantse Gemeente Bethelkerk Zwijndrecht

13 oktober

Interactieve lezing bij Nieuw Mos, duurzaam Warenhuis, Amersfoort

13 september 

Introductiedag Project VerduurSamen met Franciscus, met tien predikanten en pastoraal werkers in gemeente en op pioniersplekken. Locatie: Ontmoetingskerk Maarssen

2 en 8 september

Workshop in de Tiny Church op de Floriade