Agenda

Aankomende bijeenkomsten

Onderstaande workshops, retraites, lezingen en overige activiteiten zijn voor iedereen  toegankelijk, tenzij anders vermeld.

11/4 Samen Groen DOEN- start vrijwilligerspool Gemeenschapstuin NGC Maarssen

We maken kennis met duurzaam uinieren, de tuinen van het NGC Maarssen en ontdekken waar we zelf warm voor lopen. 

met  Diana van Os van NMC Maarssen en Corinne Groenendijk van Praktijk voor Geinspireerd verduurzamen en Geestelijke begeleiding

Naderre informatie volgt.

18 april Workshop Lichter Leven- Predikantendag Nijkerk

Door meditatie ruimte maken voor de Eeuwige

Van Franciscus van Assisi leerde ik dat er meer is in het leven dan zwoegen. Hij trok de stad uit en ervaarde alles in de natuur als zijn metgezel. Zijn leven raakte doortrokken van de diepe vreugde dat je mag leven.

In de workshop staan we stil bij het Zonnelied van Franciscus en bij wat ons vreugde geeft. We doen een stilteoefening en meditatie. Daarna verkennen we praktisch hoe jij bij je bronnen komt en hoe dat past in een drukbezette week.

https://predikanten.nl/predikantendag-18-april-boom-aan-de-bron/

 

19 april Lezing/workshop Groene kerken Aalten
10 mei workshop/lezing, Paaskerk Amstelveen

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

18- 21 mei Retraite Groen en vreugdevol leven, klooster Huissen

Retraite Groen en vreugdevol leven

“Er is niets leukers dan met elkaar ontdekken dat een groene leefstijl plezier geeft.”

Tijdens dit ‘groene’ retraiteweekend laten we ons inspireren door Franciscus. We gaan wandelen, mediteren, creatief werken, in gesprek over ‘verduurzamen in balans’ en delen onze ‘best practices’, omringd door de mooie natuur en de stilte van het klooster. Zo krijgt je groene en geïnspireerde leven een nieuwe impuls!

Retraiteweekend Groen en Vreugdevol leven

Hoe leef ik groen en gelovig? Franciscus inspireert

 We werken met het boek van Corinne Groenendijk VerduurSamen met Franciscus, naar een groene en geïnspireerde leefstijl, Berne Media 2022. ( Dit wordt ter plekke uitgereikt en zit in de all-in prijs.)

 Dat duurzaam leven belangrijk is, weet ieder van ons. Maar hoe doe je dat in praktijk? We laten ons in de retraite inspireren door Franciscus van Assisi. Wandelend met zijn broeders ontwikkelde hij zijn leefstijl: kwetsbaar, betrokken, eenvoudig en vredelievend leven en vooral leven vanuit de vreugde om je leven op deze mooie planeet dat je zomaar toevalt.

 

Thema verkennen

Elke dag maken we kennis met een kernthema van Franciscus door meditatie, zinwandelingen, creatief schrijven en spiritueel schilderen. We kunnen ook meewerken in de moestuin. Franciscus is aanstekelijk in zijn enorme vreugde over het leven en alles wat je zomaar elke dag ontvangt. Dat maakt verduurzamen heel anders. De kernthema’s vormen samen een fijne leefstijl, zoals die wereldwijd door velen uit de franciscaanse beweging geleefd worden.

 

Duurzaam leven vanuit de thema’s

Vanuit het kernthema trekken we de lijn door naar duurzaam leven. Vredevol leven betekent bijvoorbeeld niet alleen in vrede proberen te leven met je medemensen, maar ook met de hele planeet. We staan stil bij het verhaal van Franciscus en de wolf en hoe je soms uit angst tekort te komen te veel inpikt. Vredevol verduurzamen kan ook betekenen elkaar niet de maat te nemen, maar ieder zijn eigen weg in verduurzamen gunnen.

 

Verduurzamen

Bij elk kernthema doen we een duurzame oefening. We starten bij wat je motiveert om te verduurzamen, daarna gaat het over welke keuzen meer en minder verschil maken en hoe je verduurzaming en een eerlijke verdeling verbindt. We maken kennis met de Duurzame Ontwikkelings Doelen of SDG’s van de Verenigde Naties. En we krijgen vuistregels als het gaat om hoe je concreet je energie, eten, wonen, kleding en spullen kunt verduurzamen.

 

Groene en vreugdevolle leefstijl

Bij de oefeningen wisselen we telkens onze ervaringen uit. Zo kun je stap voor stap richting de duurzame leefstijl gaan die past bij je leefsituatie en bij wie je bent. Een leefstijl die plezier geeft omdat je leeft zoals je dat belangrijk vindt, vanuit je inspiratie of geloof. Een leefstijl die je verbindt met velen die werken aan een duurzame planeet. Van harte welkom om mee te doen, het is onze ervaring dat samen verduurzamen ontzettend leuk is!

 

Er is in het programma tijd voor jezelf om tot rust te komen, we eten gezamenlijk en je kunt de gebedsvieringen van het klooster bijwonen.

 

Voor jou?

– Heb je behoefte om samen met anderen te sparren en te delen hoe je groen en geïnspireerd kunt leven?

– Wil je werken aan een eigen duurzame leefstijl?

– Wil je je laten aansteken door de verwondering en vreugde over Gods schepping en leren leven uit verwondering net als Franciscus?

– Wil je op een verdiepende en ervaringsgerichte wijze een inspiratieweekend doorbrengen met gelijkgestemden?

– Wil je ervaren wat jou in verbinding brengt met de diepe vreugde waar Franciscus over zingt in zijn zonnelied?

Dan biedt dit retraiteweekend een invulling waardoor je verder komt. Ervaring met de werkvormen zoals meditatie, is niet nodig, wel een open en nieuwsgierige houding naar bezinning en verdieping van jezelf.

 

Programma

 

Eerste dag     (18 mei 2023)

10.45- 1100 u.             Aankomst

11.00- 12.00 u.            Kennismaken

 

14.30- 15.30 u.            Kennismaken met het klooster en met verduurSamen met Franciscus 15.45- 17.15 u.             Meditatie over het Zonnelied- Vreugdevol leven

                                    Praktische oefening- Wat is je motivatie voor verduurzamen?

19.30- 21.30 u.           Meditatie over Kwetsbaar leven- Franciscus’ ontmoeting met de melaatse

                        Praktisch: Elk schepsel is kwetsbaar en verduurzamen in balans

 

Tweede dag   (19 mei 2023)

9.00- 9.30 u.                Tijd voor jezelf: dagboek schrijven, ochtendwandeling

9.45- 11.15 u. Stiltewandeling in tweetallen over Betrokken leven

11.15- 12.00 u.            Praktisch: SDG’s, bondgenoten, verduurzamen op alle vlakken van je

leven

13.30- 14.00 u.            Tijd voor jezelf

14.00- 15.30 u.            Werken in de moestuin/ vrije tijd

15.45- 17.15 u.            Ontmoet de wolf in jezelf- schilderen

19.30- 21.00 u.            Praktische oefening: je eigen impact op de planeet en waar ga je

(verder) verduurzamen?

                                                           

Derde dag      (20 mei 2023)

9.00- 9.30 u.                Tijd voor jezelf, dagboek schrijven, ochtendwandeling

9.45- 10.45 u. Spiritueel schrijven over Eenvoudig leven met Vreugde

11.00- 12.00 u.            Praktische oefening: Wat aan geld, geluk, gezondheid  of gemak

geeft/kost verduurzamen me? Wat past bij mijn situatie?

13.30- 14.00 u.           Tijd voor jezelf

14.00- 15.30 u.            tijd voor stilte

15.45- 17.15 u.            Stiltemeditatie- tussenbalans

19.30- 21.30 u.           Duurzaam eten, wonen en energie, eten, spullen en kleding

Praktisch- tussenbalans, plan voor je duurzame leefstijl in potlood

                                   

Vierde Dag      (21 mei 2023)

9.00- 9.30 u.                Tijd voor jezelf, dagboek schrijven, ochtendwandeling

9.45- 10.45 u. Vreugdevol verduurzamen, zinwandeling bij een tekst van Clara

11.00- 12.00 u.            Praktisch: uitwisselen- wat wordt mijn duurzame leefstijl?

13.30- 15.00 u.            Maken van bloemen/vruchtenmandala- vreugdevol verduurzamen  afsluiting

15.00 u.                       Vertrek

 

Begeleiding

Corinne Groenendijk (1964) is predikant en geestelijk begeleider. Ze begeleidt reizen naar Assisi, Iona en Taizé en verzorgt retraites en workshops over geïnspireerd verduurSamen. Daarnaast initieerde ze het project Zin-in-Groen rondom een gemeenschapstuin.

Email: info@corinnegroenendijk.nl

Website: https://www.CorinneGroenendijk.nl

 

Jacqueline Snijders (1971) is medebegeleider. Ze is inspirator, organisator en gastvrije tuinvrouw van het project Zin-in-Groen rondom een gemeenschapstuin. In het dagelijks leven  is ze werkzaam als projectmanager bij een duurzaam Scandinavisch bedrijf.

 

24 mei 2023: Terugkomdag cursusleiders pilotproject, Nijklaester Jorwert

Terugkomdag voor cursusleiders van pilotproject VerduurSamen met Franciscus , gestart op 13 september 2022, met tien predikanten en pastoraal werkers in gemeente en op pioniersplekken. Bundelen en delen van ervaringen. Locatie: Nijklaester Jorwert.

5 juni Startdag project cursusleiders- 2023- 24

Op maandag 5 juni 2023 start de tweede groep met een start- en evaluatiedag en tussendoor het verzamelen van duurzame ideeën om te bouwen aan een netwerk van mensen met een groene en geïnspireerde leefstijl. Op de startdag komen een cursist en een cursusleider van het afgelopen jaar vertellen over hun ervaringen met de cursus. Leuk!

16 juni Terugkomdag retraite VerduurSamen, de Huijberg

Terugkomdag voor deelnemers aan de retraite VerduurSamen van tm 19 maart in de Huijberg

2-9 juli Retraitereis Ameugny/Taizé

Retraiteweek Taizé/Ameugny van 2 tot en met 9 juli 2023 (van zondag tot en met zondag)

Hierbij nodigen we je uit voor een week van stilte en ontspanning, om meer in verbinding met je hart en verlangen te komen en de Eeuwige te ontmoeten door meditatie, diensten in Taizé, persoonlijke bezinning en uitwisseling. Dat alles in een prachtige oude Bourgondische boerderij en tuin waar we ook met elkaar koken en eten.

 Taizé is een oecumenisch klooster in Frankrijk waar jaarlijks duizenden jongeren komen om zich te bezinnen op hun leven, in verbinding met God te komen en na te denken over hun inzet voor de Kerk en de maatschappij. Wij komen in deze week in de boerderij samen en maken dezelfde beweging naar binnen en naar buiten. Naast stilte en bezinning is er ook uitwisseling en gezelligheid.

We laten ons inspireren door ‘de levenskunst volgens Jezus’ uit de bergrede. In zijn zaligsprekingen wekt Jezus verlangen naar een zinvol en gelukkig leven. Waarom zou je dat verlangen niet volgen? Hoe is dat mogelijk in een wereld waarin we vaak streven naar rijkdom of succes en denken dat geluk maakbaar is? Hoe kan de houding van de zaligsprekingen je inspireren om bijvoorbeeld mild, open en
met meer vrede leven? Of is dat een ver ideaal? We zullen zien hoe deze nog altijd aantrekkelijke woorden van Jezus ons deze week verder kunnen brengen.

 

Praktisch:

Periode: van zondag 2 t/m zondag 9 juli 2023

Kosten: € 500,- inclusief vervoer, verblijf en maaltijden

Groepsgrootte: max 10 deelnemers

Aanmelding: Corinne Groenendijk

M: 06-16401890; E: info@corinnegroenendijk.nl

Jacqueline Snijders

M: 06-53692168; E: j.h.snijders@planet.nl

We lezen gedeelten uit het boek ‘Gelukkig leven, de Bergrede als levenskunst’, van Anselm Grün. We
lezen daarnaast uit de Jaarbrief 2023 van frére Aloïs van Taizé, die te vinden is op www.taize.fr/n

22 augustus Lezing/workshop, als onderdeel van dag in Museum Veldzicht, Zin in de Zomer, PG Leiderdorp
21-30 september Retraitereis Assisi (Italië) -In het voetspoor van Franciscus en Clara

In het spoor van  Franciscus en Clara wandelen we naar plekken die in hun leven een bijzondere betekenis kregen, zoals een bron, de berg waar Franciscus in een kluis woonde en het stadje Assisi, dat al eeuwenlang een belangrijke plek van inspiratie is. De vreugde over je eigen leven in verbondenheid met de natuur is de basis. Elke dag staan we stil bij een thema uit hun spiritualiteit en ontdekken we hoe we die concreet kunnen maken in ons eigen verduurzamen. We maken gebruik van het cursusboek VerduurSamen met Franciscus.

We verblijven op een ecologische olijvenboerderij, met rondom de stille heuvels even buiten Assisi. Daar kunnen we met elkaar genieten van samen koken, eten en ontspanning. We zijn meer pelgrim dan toerist. De ochtenden kenmerken zich door wandelen naar relevante plekken aan de hand van een dag-thema. We wandelen zoveel mogelijk in stilte. Na de lunch en vrije tijd komen we samen voor dialoog en meditatief samen-zijn en praktisch verkennen van duurzaam leven.

Periode: van donderdag 21 t/m zaterdag 30 september 2023
Kosten: € 1050 incl. reis per trein, verblijf en maaltijden; excl. extra’s als bijv. koffie in Assisi
Groepsgrootte: 10-12 deelnemers
Aanmelding: contactpagina

  

Eerdere bijeenkomsten

 17- 19 maart Retraite

VerduurSamen met Franciscus, de Huijberg + 16 juni

14 maart

Lezing/workshop Dominicanenklooster Zwolle

17 februari

Oriëntatiedag voor cursusleiders, Maarssen

13 februari

Workshop Start Gemeenschapstuin NGC Maarssen

Gemeenschapstuin

9 februari

Lezing/workshop Zinspiratie Leudal

1 februari: Lezing/workshop, Klooster Wittem

lezing/workshop Klooster Wittem

21 januari Workshop Duurzaam koken met Inspiratie, Maarssen

Een mooie middag in het Natuur- en Gezondheidscentrum Maarssen, onderdeel van Blijf in je Flow.

18 januari: Samen duurzaam koken, Pauluskerk Breukelen, vervolgavond

2e en laatste avond over thema VerduurSamen in de Pauluskerk Breukelen. Vervolg op 19 oktober 2022. Deze avond: Samen duurzaam koken.

13 januari: Reflectie op lezing over Franciscus van Assisi, Den Bosch

Reflectie op lezing over Franciscus van Assisi door Marjolein Tiemens, voorzitter van de werkgroep Theologie, kerk en duurzaamheid van de Raad van Kerken, bij afscheid van Tini Brugge in het stadsklooster van San Damiano in Den Bosch.

13 januari: Atelier/workshop VerduurSamen, Windesheim Zwolle

Atelier voor studenten HBO theologie, Windesheim Zwolle

2022

5 november

Nije Kleasterzaterdag VerduurSamen met Franciscus

4 november

Workshop voor geestelijk begeleiders op de landelijke dag van Gaandeweg en het Netwerk GB.

19 oktober en 18 januari

Thema-avond verduurSamen en thema-avond samen duurzaam koken in Pauluskerk Breukelen

15 oktober

Thema-avond voor kerkenraadsweekend van de Protestantse Gemeente Bethelkerk Zwijndrecht

13 oktober

Interactieve lezing bij Nieuw Mos, duurzaam Warenhuis, Amersfoort

13 september 

Introductiedag Project VerduurSamen met Franciscus, met tien predikanten en pastoraal werkers in gemeente en op pioniersplekken. Locatie: Ontmoetingskerk Maarssen

2 en 8 september

Workshop in de Tiny Church op de Floriade