Spirituele reizen en retraites

Je leeft in een eenvoudig kloosterritme dat je helpt om open te worden voor jezelf en voor Gods Licht, voor elkaar en de natuur om je heen. Onderdelen zijn: meditatie waaronder bijbelse meditatie, zinwandeling, creatief schrijven of schilderen,  reizen en ontdekken.

We eten gezellig en er is tijd om lekker te ontspannen en elkaar te ontmoeten.

Bekijk het actuele aanbod. Onderaan de pagina kun je je aanmelden of meer informatie aanvragen.

“Fijn om stil te staan en weer op te laden”.

Pelgrimagereis Assisi (Italië)

 

In het spoor van Franciscus en Clara wandelen we naar plekken die in zijn en/of haar leven een bijzondere betekenis kregen, zoals een bron, de berg waar hij in een kluis woonde en het stadje Assisi, dat al eeuwenlang een belangrijke plek van inspiratie is. De vreugde om je eigen leven in verbondenheid met de natuur is de basis. Elke dag staan we stil bij een kernthema uit hun spiritualiteit en ontdekken we hoe we die concreet kunnen maken in ons eigen verduurzamen. We maken gebruik van het cursusboek VerduurSamen met Franciscus.

We verblijven op een ecologische olijvenboerderij, met rondom de stille heuvels even buiten Assisi. Daar kunnen we met elkaar genieten van samen koken, eten en ontspanning.

Eind september 2023,  de boerderij is op loopafstand van Assisi, we reizen per trein, 10 a 12 deelnemers.

Retraite in Ameugny vlakbij de gemeenschap van Taizé (Frankrijk)

Een week van stilte en ontspanning, om meer in verbinding met je hart en verlangen te komen en de Eeuwige te ontmoeten door meditatie, diensten in Taizé, persoonlijke bezinning en uitwisseling. Dat alles in een prachtige oude Bourgondische boerderij en tuin waar we ook met elkaar koken en eten.

Taizé is een oecumenisch klooster in Frankrijk waar jaarlijks duizenden jongeren komen om zich te bezinnen op hun leven, in verbinding met God te komen en na te denken over hun inzet voor de Kerk en de maatschappij. Wij komen in deze week in de boerderij samen en maken dezelfde beweging naar binnen en naar buiten. We sluiten aan bij het thema van Taizé met bijbelstudies en hebben daanaast werkvormen als Emmaüswandeling, meditatie bij een tekst, donkerwandeling, meditatief fotograferen, etc.

Juli 2023, de boerderij is op loopafstand van Taizé (10 min), 10 deelnemers

Online retraiteprogramma bij het Klooster in de cloud

In de coronatijd ontwikkelde ik met enkele anderen een online retraiteprogramma voor het Kloosterindecloud. We beginnen en eindigen de week met een online groepsbijeenkomst. Voor elke dag is er een filmpje met een meditatie, thema en een kleine opdracht om je dag mee te starten.

Tussendoor wissel je ervaringen uit via de (afgeschermde) chat. Soms sluiten we week met een life bijeenkomst af.

Thema’s

  • Mediteren kun je leren
  • Creativi-tijd, over omgaan met je tijd – met creatieve opdrachten als meditatie
  • Hoe vind ik hoop of inspiratie? Voor jonge mensen- Taizé-retraite

Meer informatie? Kijk op www.kloosterindecloud.nl

 

Retraite: een dag, weekend of meerdaagse

Voor je organisatie of kerk kan ik een retraite op maat verzorgen op je eigen locatie. Informeer naar de mogelijkheden.

We laten ons meenemen op het kloosterritme, met een vierend begin en eind van de dag, tijd voor stilte en een retraiteprogramma. Een dag of dagen om weer op te laden.

Hier zie je een aantal uitgewerkte voorbeelden.

Mediteren kun je leren

* Mediteren kun je leren- op zoek naar stilte.

Kennismaken met ademhaling en lichaamsoefening en afwisselende (christelijke) meditatievormen. Het helpt je om tot aandacht en verdieping te komen in je leven.

 

Afstemmen op de Eeuwige

* Afstemmen op de Eeuwige-

Je verkent je eigen geestelijke weg met afwisselende meditatieve oefeningen bij teksten uit de brede  spirituele of mystieke traditie- We maken gebruik van mijn cursusboek ‘Afstemmen op de Eeuwige’ (uitgegeven door Narratio)

 

Op reis met Etty Hillesum

Een jonge joodse vrouw schreef in de dreigende tijd van de oorlog in haar dagboeken. Het zet haar  in beweging en brengt haar zelfs bij God. We lezen fragmenten uit haar dagboeken waar we bij mediteren. Ze nodigen uit om zelf in je dagboek te schrijven.

Creativi-tijd

* Creativi-tijd

Een creatieve retraite over time-management, waar we oefenen met de kunst van het beginnen en het eindigen én de kunst daartussen met plezier aan het werk te zijn.

Labyrint lopen

* Labyrint lopen

Op je spirituele weg zijn er soms zaken die je verder brengen, maar ook perioden van stilstand, dorheid en afstand van wat je beweegt. Dat drukt het labyrint vanouds uit. We bouwen het labyrint met elkaar. Het lopen van het labyrint kan je helpen om met bepaalde levensvragen verder te komen.

Aanmelden

Heb je interesse in (een van) de reizen of retraites? Stel hieronder je vraag en/of meld je aan en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

Maak je keuze: