Ik leg stenen in een grote cirkel waarin onze kruidentuin komt in de vorm van een spiraal. Het is april 2018 en samen met drie anderen start ik de gemeenschapstuin Zin-in-Groen in Krimpen aan den IJssel. We hebben er zin in. Het is een mooie dag in het voorjaar. De tuin ligt er nog kaal bij maar de eerste lichtgroene blaadjes verschijnen aan de bomen en komen boven de donkere aarde uit. Het is fris maar uit de wind wordt het zo warm dat ik mijn jas uit kan doen. Heerlijk.

De stenen heb ik gevonden in een hoek van de tuin waar ooit een plantenbak was. Bij de cursus ‘tuin aanleggen vanuit permacultuur’ hebben we geleerd dat het belangrijk is om te starten met wat er is; de bodem met al het bodemleven en de materialen die er al zijn. Mooi om de stenen te hergebruiken. Het scheelt ook een hoop gesjouw en het is lekker duurzaam. Binnen de cirkel leggen we die dag een spiraal aan, met paadjes van houtsnippers die je naar het midden van de spiraal kunt aflopen. In de spiraal plaatsen we onze kruidenplanten. Lekker om daar straks mee te gaan koken. In het midden komt onze rozemarijnplant die binnen de kortste keren uitgroeit tot een mooi geurig bosje.

Zo startten we onze gemeenschapstuin. Vele tuinwerkdagen, lekker lunches in de zon en (vegetarische) barbecues volgen. We houden zinwandelingen vanaf de tuin, waarin je tot jezelf kunt komen. We houden een workshop natuurfotografie. We gaan in de herfst kransen maken rond het thema: Hoe kom ik tot bloei? We wisselen tips uit over hoe je in praktijk duurzaam leeft, we gaan met de kinderen uit de buurt afval prikken en vooral genieten we van alles wat we op zien komen in de tuin. Al moeten we wel een net over de aardbeien spannen, want de eenden genieten mee.

Ik moet denken aan de spreuk van Franciscus: ‘Waar liefde is en wijsheid, daar is geen vrees en geen onwetendheid; Waar armoede is met vreugde, daar is geen hebzucht en gierigheid’. We waren al lang aan het denken over een centrum voor aandachtig leven. Maar hier werkend met je handen in de aarde merk je dat er niet veel meer nodig is. Wat is er mooier dan op mijn vrije dag vijf minuten fietsen om in de stille wereld van de tuin te komen? Op de maandelijkse zinwandelingen zien we bewust hoe hetzelfde stuk natuur elke keer van kleur verandert; van het wit van het fluitenkruid, het geel van het koolzaad tot aan het roestbruin van de zuring. We zien in de herfst de katjes aan de bomen en in de winter de knoppen die nieuw leven voorspellen.

Franciscus geeft aan hoe fijn het is iets positiefs te doen. Niet praten over wat er anders zou moeten, dat we duurzamer moeten leven of gezonder of met meer rust. Maar gewoon beginnen. Ik vind het daarom bijzonder om nu mede aan de start te staan van de Gemeenschapstuin die onderdeel wordt van de Positieve Gezondheidstuinen van het Natuur en Gezondheidscentrum Maarssen. Veel is er mogelijk. Een bloementuin bij de bijenkassen, vlinderstruiken, een moestuin misschien wel een labyrint. Opnieuw heb ik er zin in, leuk als je mee komt doen. En waar jullie ook wonen, je kunt een mooie plantenbak aanleggen, een moestuintje of gewoon weer naar buiten trekken. Eenvoudig en vreugdevol leven daar kun je elke dag mee beginnen.

Corinne Groenendijk

Meedoen? Op 13 februari is de start van de gemeenschapstuin. Info/ aanmelden op info@corinnegroenendijk.nl