Zes deelnemers oriënteerden zich afgelopen vrijdag op de cursus VerduurSamen met Franciscus. 

We kwamen bijeen in ’t Honk achter de mooie oude Dorpskerk in Maarssen. Daar bleek al snel dat we veel te bespreken hadden. De één had als arts gewerkt aan positieve gezondheidszorg, de ander aan herbebossingsprojecten in Afrika, een derde was bioloog, en zo varieerde de achtergrond van alle deelnemers. We vonden elkaar in de missie om te werken aan verduurzaming. Maar hoe doe je dat? ‘Deze cursus geeft een goede bedding met de Franciscaanse leefstijl, het werken aan de SDG’s en het samen optrekken waardoor je snel een stukje verder komt’, was de conclusie. 

‘Ik vind het zo fijn dat je aangeeft dat er meerdere stijlen van verduurzamen zijn. Ik ben mijn eigen weg nog aan het zoeken in het verduurzamen en zo voel ik me vrij om mijn eigen route te kiezen. Vredevol verduurzamen en elkaar niet veroordelen maar inspireren en ondersteunen, daar kunnen de jonge mensen van mijn kerk wat mee.’

‘Ik neem van vandaag nieuwe hoop mee, ik volg al meer dan tien jaar het stikstofdossier en dat is nog geen meter opgeschoten. Ik kwam hier met de vraag: Hoe voorkom ik dat ik cynisch word.’

We raakten in gesprek over de theologische kijk op de natuur en de schepping en dat de bijbel meerdere lijnen aangeeft, ook de lijn dat je onderdeel bent van de schepping. We vonden het inspirerend hoe Franciscus leefde vanuit de vreugde dat je alles ontvangen hebt. Toch vonden we dat we ook wat moeten met schuldgevoelens, want je bent onderdeel van dit handelssysteem waarin we als westen veel te veel impact hebben op de hulpbronnen van de aarde. En er zijn veel zorgen als het gaat om de planeet. Maar dat is geen reden om je te laten verlammen.

We maakten kennis met de cursus, maakten kennis met het thema vredevol verduurzamen en hoorden het verhaal van de wolf en deden de oefening over je eigen impact. Ik vertelde over het ontstaan van het boek en welke bronnen ik met name geraadpleegd had en ik vertelde over het project Geïnspireerd verduurzamen.

De meditatieve wandeling langs de mooie Vecht, deels in stilte en deels in gesprek als tweetal, bracht bij ieder naar boven hoe je bezig bent met verduurzamen en wat je daarin draagt.

Het was erg fijn om deze groep betrokken mensen te ontmoeten die op verschillende plaatsen met de cursus aan het werk gaat. Dat het vrucht mag dragen. Zoals één van de deelnemers me zei: ‘Onderweg zag ik een tuin vol sneeuwklokjes en krokussen. Daar zijn ze ook met een paar bloemetjes begonnen. wij voegen wat plukjes en kringen toe aan de tuin van duurzaam leven en straks wordt het een tuin vol.’

Wil je ook meedoen als cursusleider? Op 5 juni start de volgende groep van cursusleiders voor het seizoen 2023-24. Geef je op via info@corinnegroenendijk.nl