Vandaag, op Witte donderdag,  staan we stil bij Verborgen kiemkrachtIn het kleine zaad zit een enorme kiemkracht verborgen. Het is een kracht die tot iets groots kan uitgroeien.

DE REIS VAN HET ZAAD

Zaad,
mysterie van leven en sterven.
Loslaten,
zich overleveren.
Zaad ziet nooit de bloem,
maar gelooft erin.
Bevat verborgen kiemkracht.
Zaad kent de donkerte van de aarde,
in stilte drinkt het water,
voelt het de warmte van de zon.
Komt tot groei en bloei
en draagt vrucht.
De reis van het zaad
is de reis van ieder mens
om tot volle ontplooiing te komen.


In het bijbelverhaal (Johannes 13: 1-15) van vandaag staat de voetwassing centraal. Jezus gaat de voeten van z’n leerlingen wassen. Wat een kracht spreekt daar uit? Jezus maakt zich klein, buigt zich, gaat de voeten wassen. Het is een daad van ultieme liefde, hij betoont zijn liefde tot het uiterste. Ultieme liefde, wat gaat daar een groeikracht van uit.

Corinne Groenendijk neemt je mee in de beweging richting groeikracht en vertelt onder andere over het geestelijke groeiproces dat Etty Hillesum doorging tijdens de oorlog. Zij was een jonge Joodse vrouw en schreef in dagboeken over de zoektocht naar hoe lief te hebben en te leven. Voor die zoektocht was stilte nodig om te luisteren naar wat zich van binnen roert. Ook in deze retraite zoeken we kort de stilte op om naar binnen te keren en te luisteren.

‘Een nieuw groeiproces met ondergrondse kracht is in me begonnen’. Etty Hillesum

De video duurt een klein kwartier en we raden je aan een rustig plekje voor jezelf te zoeken waar je de vrijheid hebt om in rust en stilte te kunnen zijn.