Deze week lees ik op mijn vrije momenten een detective van Robert van Gulik over rechter Tie. Wat me daarin aantrekt? Behalve dat het een lekker spannend verhaal is ook dit: elke ochtend drinkt de rechter na het onbijt op de veranda zijn ochtendthee. Terwijl hij zijn kop leegdrinkt, geniet hij van de ochtendkoelte. Hij kijkt naar de bosachtige helling achter zijn huis, hoort de geluiden van vogels en andere dieren, ziet de bomen en planten en komt zo tot rust voor de drukke dag die daarna aanbreekt. In het boek speelt de confuciaanse wijsheid een rol; een vorm van leven waarin je trouw blijft aan bepaalde waarden. Door een Taoïstische monnik komt de Taoïstische spiritualiteit het boek in. Daarin maak je jezelf leeg om daardoor open te kunnen staan voor de dingen om je heen. Je ziet dat de rechter met al zijn verantwoordelijkheid, bestuurlijke rompslomp en uitdagende rechterlijke onderzoeken telkens teruggaat naar die rust van zijn ochtendthee. Misschien kan hij juist daardoor goed doorgronden wat mensen tegen hem zeggen en een zuiver oordeel vellen.

 

Nu weet ik niet veel over het confucianisme of Taoïsme maar ik herken mezelf wel in die rechter. Ook ik maak tijd om aandacht te hebben voor wat werkelijk belangrijk is in het leven, bijvoorbeeld door een ochtendwandeling. Ik kan dan mijn blik naar binnen te richten; naar hoe ik leef en waar ik in de stilte geestkracht ervaar. Soms blijft ook in de hectiek van de dag een tekst of inzicht uit mijn ochtendmeditatie bij me en breng ik het in praktijk. Niet altijd lukt dat even goed. Maar het is voor mij wel zo dat leven in een ritme, met af en toe tijd voor stilte, samen in de tuin werken en dingen met elkaar delen, mijn leven zin geeft. Het helpt me ook om verder te kijken dan mijn eigenbelang. Het geeft me vertrouwen dat de meeste mensen deugen. Ze willen toch niets anders dan een goed leven met hun kinderen of familie, een veilige plek om te wonen, eten op tafel etc. en gunnen dat anderen ook.

 

Via deze ongebruikelijke omweg van de detective wens ik jullie allen vertrouwen toe ook in deze hectische dagen van kabinetsformatie en Europese verkiezingen.