‘Ja mam, we hebben even zitten chillen in een cafeetje’, vertelt mijn dochter aan de telefoon. ‘Tegenwoordig ga ik daar met mijn vriendin zitten schilderen in een klein schetsblokje. Heerlijk.’

Ik ben eerlijk gezegd onder de indruk. Ik denk vaak: ‘Ik zou eens iets positiefs moeten doen’, maar daar komt het veel te weinig van. Met vriendinnen zijn allerlei zorgen om te bespreken, of ik laat me weer afleiden door mail of social media. In het boek Soulfulness lees ik dat mensen vaak makkelijk vertellen over hun gejaagde levensstijl. Dat je steeds je laat afwerken tijdens het werk, lang doorwerkt en dan maar gaat eten of series kijken om te ontspannen, slecht slaapt, etc. Maar het is op de een of andere manier veel lastiger om te vertellen hoe je het wel positief leeft.

In zijn boek stelt Brian Draper dat je bewust vanuit je ziel mag leven. De basis is voor hem mindfulness die je helpt in het hier en nu te leven. Maar, zo schrijft hij, je mag een stap verder gaan en vanuit het contact met je ziel bewust en creatief leven.

Hij legt uit hoe je bijvoorbeeld je energie kunt voeden. Niet alleen lichamelijk, door een goed slaapritme, maar ook mentaal door na inspanning bewust te ontspannen door bijvoorbeeld even op te staan van achter je bureau en ergens anders pauze te houden. Een derde niveau is emotioneel, door dankbaar te zijn en spiritueel door bijvoorbeeld met heel je ziel te genieten van muziek.

De komende weken ga ik met een groep aan het werk met dit boek vol oefeningen. Leuk! Wat mij nu ik het boek opnieuw doorneem opvalt, is hoe simpel het is. Je mag tijd nemen om je ziel of energie te voeden, ook al denk je dat dat overbodig is. Het vreemde is dat we denken dat je succesvol moet zijn om gelukkig te worden. En als je dan succes hebt, je jezelf vaak weer nieuwe targets stelt (als je baas het al niet doet). Terwijl blijkt dat als je bewust of positief leeft je werk vaak veel makkelijker en succesvoller wordt.

Wat het verschil is? Ik moet denken aan de serie repetities voor een concertje dat we met ons vieren gaan geven. We nemen rustig de tijd om te oefenen en stap voor stap in de muziek te landen. Fijn om eens geen gestress te hebben en gewoon lekker te werken aan de muziek. Als ik hoor hoe we steeds meer samen gaat klinken is dat fantastisch. Zoiets moet het zijn, denk ik nu. Soulfulness, leven vanuit je ziel.