Afgelopen week hadden we voorjaarsvakantie. Met het zonnige weer hebben we twee dagen gelopen. Een bijzondere ervaring met het koude weer en veel zon. Heerlijk. In de natuur zie je nog de opgekrulde bladeren van de vorige herfst. Tegelijk zie je overal nieuwe tekens van leven opkomen: de eerste groene scheuten van het riet, de knoppen aan de bomen, vogels die gaan zingen en de eerste bloemen.

In de vakantie heb ik ook een paar klussen in huis gedaan. Oud papier opgeruimd. Nieuwe lakens gekocht. De plinten van de kast gestofzuigd en de ramen gezeemd. Het past bij het voorjaar om alles op te ruimen en weer klaar te maken.
In de kerk is het voorjaar vanouds een vastenperiode. Na het carnaval zijn er veertig dagen om even pas op de plaats te maken, we staan stil bij het lijden van Jezus om straks pasen te kunnen vieren. We nodigen mensen uit om je te bezinnen en ‘nee’ te zeggen tegen alle verleidingen die je mee trekken in een leefstijl die je eigenlijk niet wilt. Wat kies jij deze periode, vragen we elkaar? Eet je minder chips, of drink je even geen glaasje wijn ’s avonds laat? Kijk je minder op je social media? Of eet je af en toe sober? Het geld dat je daarmee uitspaart kun je overmaken aan projecten voor mensen die het minder hebben.

Met een groep jonge mensen spraken we af elkaar elke week te schrijven hoe het ons vergaat in de vastentijd. We lazen elke week een tekst en kregen daarbij een vraag. Ook probeerden we ieder op onze eigen manier soberder te leven. De eerste week vroegen we elkaar: ‘Waarom wil ik vasten en hoe ga ik dat doen? Eén van de deelnemers schreef:

• Iedere ochtend en avond een moment van bezinning
• Slechts één dag in de week een toetje of snoep/ koekjes (i.v.m. sociale activiteiten een vooraf zelf te bepalen dag, dus niet per se de zondag).
• Harpspelen en schilderen meer meditatief benaderen.
• Regelmatig een meditatieve stilte-wandeling maken van 15-30 minuten.
• Milder voor mezelf zijn, de extreme kantjes er een beetje aflaten (meer liefdevolle benadering).
• Voldoende rusten, d.w.z. ten minste 8 uur slaap per nacht.
• Me meer af te stemmen op God (en te ervaren), in en om me heen.
• Elke dag iets opruimen, al is het slechts een klein ‘projectje’.
• Aanvaarden wat op mijn pad komt en er tevreden mee zijn (de dingen die nu eenmaal zo zijn niet willen veranderen).

Wat me opvalt in dit lijstje, behalve dat de voornemens wel erg enthousiast zijn, is dat deze jonge vrouw ook schrijft over wat er in haar gebeurt. Dat ze milder kan worden voor zichzelf. En meer ruimte kan maken om uit stilte of uit liefde te leven.
Ik weet niet of jullie dit voorjaar ook bezig gaan met schoonmaken en opruimen. Het is fijn als alles weer eens ontdaan is van aangeslibd vuil, zowel letterlijk als figuurlijk. Vergeet daarbij niet om ook ruimte te maken om milder en vanuit liefde te leven. Dat maakt het wel zo relaxed. Een goede voorjaarsweek gewenst.