Tijdens de lichtjesmarkt in Maarssen lieten we bij de kraam van het Natuur- en Gezondheidcentrum de mensen een kaartje invullen bij de vraag: Wat zou je wensen voor het nieuwe jaar? De één had last van zijn rug en hoopte op een gratis massage. Een ander had behoefte aan meer balans. En zo stroomden de kaartjes de bus in en hoopten een gratis behandeling te winnen.

Wat me opviel was dat dit leuke gesprekken opleverde. Een wens voor minder rugpijn hangt namelijk met van alles samen, bijvoorbeeld hoe je eet, slaapt en hoe de balans tussen rust en drukte is in je dagen. Het grappige is dat in het Natuur- en Gezondheidcentrum de hele breedte van gezond leven aan de orde komt. We werken er met veel disciplines samen, van een reguliere huisarts en masseur naar herborist en je kunt er ook een gezond matras kopen. Zelf werk ik met de vrijwilligers in de moestuin. Als stadsmeisje leer ik daar van alles te doen; zaaien, graszoden leggen, rijden met een kruiwagen, zaad verzamelen van een uitgebloeide plant. Tussen het werk door hebben we goede gesprekken.

Wat zou ik wensen voor het nieuwe jaar? Meer gezondheid, zeker. Maar meer nog stappen zetten in mijn vrolijke en duurzame leefstijl. Voor mij zijn alle eerdergenoemde punten daarbij inbegrepen. Door regelmatig met fiets en OV te gaan voel ik me fitter, het koken met verse producten geeft me plezier en ik voel me behaaglijker in een geïsoleerd huis. Bovendien is het broodnodig om met elkaar te werken aan een duurzame planeet.

Ik zou zeggen als je ook wilt verduurzamen in het nieuwe jaar: maak er komend jaar eens echt werk van. Ga lekker wandelen, isoleer je huis of zoek mensen op met wie je ideeën kunt uitwisselen. Een mooi en gezond én vooral duurzaam en vrolijk nieuw jaar gewenst.

Corinne Groenendijk

Op 17 januari is de inspiratieavond over vrolijk en groen leven in NGC Maarssen. Info/opgave info@corinnegroenendijk.nl