Ik weet niet hoe het jullie gaat zo aan het begin van de herfst, maar soms kan ik er mopperig van worden. De kachel moet weer aan, maar kun je hem wel warm genoeg zetten met de stijgende energieprijzen? Met een dekentje op de bank, heerlijk. Maar hoe ver moet ik daarin gaan? Met alle nieuwsberichten over de oorlog in Oekraïne, inflatie en stikstofcrisis zou ik bijna vergeten hoe bijzonder het is dat we deze herfst zonder coronamaatregelen bij elkaar op bezoek kunnen.

In de bijbel lees ik dat Jezus in zijn dagen ook mensen ontmoette die mopperen, bijvoorbeeld over anderen die het anders doen dan zij willen. Jezus vertelt hen drie verhalen over hoop.

Het mooiste verhaal vind ik dat van een vrouw die een munt kwijt is, terwijl ze tien munten heeft. Ze heeft een klein huis, waarschijnlijk zonder ramen. Maar ze steekt de lamp aan en veegt het huis tot in de hoeken, net zolang tot ze de munt vindt. Als ze die gevonden heeft roept ze haar buurvrouwen en zegt: ’Wees blij met mij want ik heb gevonden wat ik verloren heb’.

Wat is het waar je ‘s nachts in het donker of onderweg op de fiets over denkt: ‘hoe fijn zou het zijn?’ Wat zou je licht geven om te zoeken waar je hart naar verlangt? En met wie zou je het willen vieren als je het gevonden hebt?

Van de week lieten twee mensen hun vakantiefoto’s aan me zien. Ze vertelden er stralend bij: ‘We waren samen met de kinderen en kleinkinderen’. Hoe fijn is het niet om in de herfst nog eens de vakantiefoto’s te kijken en ze te koesteren? Je kunt ook ’s nachts als het donker is nog eens terugdenken aan goede momenten in je leven, waarop je beseft hoe gezegend je bent. Dat leuke feest, of gewoon die keer dat je tuin veegde met je oude vader. Dat kan zelfs als er verwijdering is gekomen tussen jou en je kinderen of je familie. Denk nog eens aan een mooi moment. Misschien geeft het je de hoop dat een nieuw begin toch mogelijk is.

Als je je zorgen maakt over het veranderende klimaat, doe als de vrouw uit het verhaal en ga ermee aan de slag. Steek je licht op, zoek informatie en doe iets. Koop groenten van het seizoen, doe een trui aan en zet de kachel wat lager, zet je ervoor in dat oude huizenblokken geïsoleerd kunnen worden, of wat ook maar.

Maar zeggen jullie: ‘het leven is niet zo mooi en zaken komen niet altijd goed’, of elke keer is er weer teleurstelling?’

Dan zeg ik met dit verhaal van Jezus: Het leven is te mooi om te verdoen aan gemopper. Je kunt meewerken met allen in ons mooie dorp en in ons land die zich inzetten voor een goede samenleving en een gezonde aarde. En als ik vandaag de lage herfstzon zie en de bomen met hun vruchten, dan is er ook nu in de herfst toch veel te genieten?

Ds. Corinne Groenendijk